L’EXPOSICIÓ ARTLIVING. Conviure amb l’art by Lourdes Fisa es presenta al Museu Enric Monjo i es podrá visitar del 3 de setembre al 15 d’octubre de 2023. Un conjunt de quaranta obres entre pintures, gravats, objectes i audiovisuals integrats en l’espai museístic.
L’acte creatiu comença amb una idea, una inspiració i l’artista construeix l’obra amb un component emocional i una història que la fa única. Lourdes Fisa va més enllà de l’estètica amb la finalitat de fer vibrar la gent, i fer-la retonar a la natura i a aspectes essencials de la vida.
CONVIURE AMB L’ART pot tenir diverses interpretacions, però la principal d’elles és la de relacionar i cohabitar amb el concepte de creació, o el que és el mateix fruir de l’obra d’art ben a prop, que es pugui observar, tocar i sentir-se part d’ella. Per això ArtLiving, terme encunyat per l’artista pluridisciplinar Lourdes Fisa, parteix de la idea d’integrar en el mateix espai creatiu diferents maneres d’expressió com per exemple l’arquitectura, l’interiorisme i el disseny. Ara, al Museu Monjo tenim l’oportunitat de contemplar algunes de les seves obres on incorpora una nova manera d’entendre l’art, ja que en una mateixa obra conviuen la pintura, el gravat i l’estampació a través de diversos suports com el vidre, el metall, la fibra de vidre, la fusta, el paper i la tela
Segons Lourdes Fisa allò important és “gaudir de l’art des de l’emoció i la vivència”. Tot i ser una artista d’una àmplia trajectòria internacional, és la primera vegada que mostra el seu treball a Vilassar de Mar. Quan va visitar el museu es va quedar captivada per l’espai expositiu, tot i que ha desenvolupat molts projectes en centres museístics europeus. És essencial per a ella conèixer bé el lloc on ha d’exhibir la seva obra, ja que ha d’integrar-la perfectament que, de fet, és una altra manera de “conviure amb l’art”, encara que sigui de manera efímera. L’obra de Lourdes Fisa es mou dins de l’abstracció, interessant-se també per la figura humana des d’una vessant esquemàtica. El gest, la matèria, el color i la línia s’uneixen als fragments de cartes, poemes, símbols, cartografies, camins, cruïlles…, tot allò que signifiqui descobrir nous camins, experiències i situacions que li serveixen per aconseguir els seus propòsits estètics. Totes aquestes maneres d’expressió formen part del seu ideari creatiu, mitjançant la pintura, el gravat, el dibuix, l’escultura, l’esmalt, la fotografia, el video o la instal·lació, i poden sorgir en una mateixa peça els quatre elements que configuren la natura: l’aigua, el foc, l’aire i la terra.
Ramon Casalé Soler